KERSTESSAY. Wat brengt 2018 voor sp.a?

Wim Vermeersch
26 december 2017

2017 is uiteindelijk niet het jaar geworden van de populistische revolte, wel van de krimp van de sociaaldemocratie in de verschillende landen. Moet sp.a in 2018 en 2019 een soortgelijk scenario vrezen? 

Lees meer: KERSTESSAY. Wat brengt 2018 voor sp.a?

The only way is up?

Wim Vermeersch
25 november 2017

Eind de jaren 1980 stond de Britse zangeres Yazz wekenlang op nummer 1 van de muzieklijsten met The only way is up. Bekijk de hit op YouTube (en vervloek uw dienaar voor deze aanstekelijke oorwurm die de hele dag in uw hoofd zal zitten): de eighties vibe spat ervan af, de hele clip doet vandaag een beetje vreemd aan maar is tegelijk onweerstaanbaar hartverwarmend. Ze past perfect in de tijdsgeest van toen. Hoewel de economie in de jaren 1970 al aan het slabakken ging en in de jaren 1980 in een aantal landen ondertussen een kille rechtse wind was gaan waaien, leefde op dat moment toch nog steeds de gedachte dat de mensen er vooral op vooruit zouden gaan, dat hun toekomst enkel beter zou worden. De enige weg is die naar boven.

Lees meer: The only way is up?

Wie krijgt de sleutels van de stad?

Wim Vermeersch
13 oktober 2017

We staan morgen op exact één jaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De partijhoofdkwartieren in Brussel zijn al een tijdje bezig met de lokale stembusgang en gisteren lazen we het bericht dat er in Antwerpen een breed bondgenootschap komt van Groen, sp.a en onafhankelijken, als dat zondag wordt goedgekeurd op de partijcongressen. ‘Sp.a neemt vrede met een troostprijs’ kopte De Morgen (12/10) daarover, nu blijkt dat socialisten niet de eerste plaatsen op de lijst zouden krijgen. De postjes zijn echter niet de essentie van het verhaal waar men aan schrijft.

Lees meer: Wie krijgt de sleutels van de stad?

Waarom SPD haar slechtste resultaat ooit behaalde

Wim Vermeersch
25 september 2017

Beiden regeringspartijen uit de Grote Coalitie zijn gisteren sterk achteruit gegaan. Voor SPD was het zelfs het slechtste verkiezingsresultaat in haar geschiedenis. Hoe komt het dat de Duitse sociaaldemocraten op 20,7% terugvallen?

Lees meer: Waarom SPD haar slechtste resultaat ooit behaalde

Linkse antwoorden op rechtse frames

Wim Vermeersch
08 september 2017

De voorbije week heeft nogmaals aangetoond hoe het politieke spel zal worden gespeeld tot aan de volgende verkiezingen. De N-VA wil het over het culturele hebben en de linkse oppositie over het sociale. Wie die heftige strijd wint, wint de verkiezingen in 2019. In die optiek was het een goede week voor de linkse oppositie. SP.A kon de regering vastzetten rond de pensioenhervorming en Groen scoorde met ‘tijd voor de volledige waarheid’ over het Zomerakkoord. Beide partijen beseffen dat ze all-in moeten gaan op de sociale flank van de regering.

Lees meer: Linkse antwoorden op rechtse frames

Pagina 1 van 15

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk