(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

Waarin sp.a verschilt van PS en PvdA

No cover
juni 2017
De Reu Hannes
2017

Na de verkiezingsuitslagen in Nederland en Frankrijk lazen we in veel analyses over de verschrompeling van de sociaaldemocratie. Staat sp.a in 2018 en 2019 hetzelfde lot te wachten? We zijn ervan overtuigd van niet. In deze bijdrage toon ik aan op welke manier sp.a verschilt van de Nederlandse PvdA en de Franse PS, twee partijen die zich niet hebben aangepast aan de nieuwe tijden. Dat hebben wij wel gedaan. Het voorzitterschap van John Crombez is twee jaar ver en stilaan is sp.a opnieuw een partij van de straat.

 

In het edito van het aprilnummer van Samenleving en politiek waarschuwt hoofdredacteur Wim Vermeersch dat de linkse oppositie best ‘niet alle eieren in de mand van de factcheck legt’ en dat ‘het effectiever is rond de eigen waarden een verhaal te bouwen dan rond de feiten een gevecht te voeren’. Niemand zal echter tegenspreken dat de versterking van de sp.a-studiedienst verder gaat dan enkel een occasionele factcheck. Er is duidelijk meer aan de hand. Het is niet enkel de sp.a-studiedienst die de intellectuele slagkracht van progressief Vlaanderen heeft vergroot. Er zijn ook de publicatie van Ctrl+Alt+Del (deel 1 en 2), de oprichting van de onafhankelijke denktank Minerva en andere initiatieven zoals links-progressief@ugent.

De invloed van intellectuelen op het maatschappelijk debat wordt overigens maar beter niet onderschat. We citeren F.A. Hayek: ‘In all democratic countries [...] a strong belief prevails that the influence of the intellectuals on politics is negligible. This is no doubt true of the power of intellectuals to make their peculiar opinions of the moment influence decisions, of the extent to which they can sway the popular vote on questions on which they differ from the current views of the masses. Yet over somewhat longer periods they have probably never exercised so great an influence as they do today in those countries. This power they wield by shaping public opinion’.1

Het kritische edito van Wim Vermeersch mag wat mij betreft dan ook gelezen worden als een zeer terechte pluim voor mijn collega’s van de studiedienst. Maar is het werk daarmee af? Neen, uiteraard niet. Er is ook niemand die dat beweert. Het is cruciaal dat we onze visie ook omzetten in actie, dat we een beweging uitbouwen van mensen die dezelfde visie delen en uitdragen in heel Vlaanderen, in elke stad, in elke gemeente, in elke buurt. In hun intentieverklaring uit 2015 wijdden voorzitter John Crombez en ondervoorzitter Stephanie Van Houtven hier niet toevallig een volledig hoofdstuk aan.

Deelnemen aan het intellectueel debat versus relevantie voor de mensen in de straat: het lijkt een dilemma voor een sterke progressieve beweging, maar niets is minder waar. Om een echte tegenmacht te vormen, zijn we het als belangrijkste oppositiekracht in Vlaanderen verplicht om op meerdere fronten tegelijk te strijden.

Als Directeur Beweging & Netwerk kreeg ik de opdracht om dit engagement in de praktijk om te zetten en samen met de mandatarissen, de afdelingen en de leden onze aanwezigheid in de samenleving te versterken.

Hoewel velen het toegenomen aantal activiteiten van sp.a overal in Vlaanderen al hebben opgemerkt, is het logisch dat dit structurele werk in de diepte vaak onder de radar blijft. Samenleving en politiek blijft echter ook in deze vluchtige tijden van twitterocratie een vrijstaat voor diepgaande analyse en dus is het de ideale plaats om na twee jaar voorzitterschap van John Crombez niet alleen een voorlopige balans op te maken, maar ook vooruit te blikken op wat komen gaat.

(..) 

Hannes De Reu
Directeur Beweging & Netwerk sp.a
 

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr.06 (juni), pagina 14 tot 20

Noten
1/ F.A. Hayek, The Intellectuals and Socialism, 1949, p.1.

sp.a - oppositie - partijwerking

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk